• 24/7 bereikbaar
  • Klanten geven ons een 9.5

Kennisbank
Belangrijke redenen om professionele schoonmaak na overlijden te overwegen

Belangrijke redenen om professionele schoonmaak na overlijden te overwegen

De verantwoordelijkheid voor de schoonmaak na overlijden rust op de schouders van de nabestaanden. De politie adviseert meestal nabestaanden om professionele hulp in te schakelen voor deze taak. In deze blog willen we duidelijk maken waarom het belangrijk is om de schoonmaak na overlijden toe te vertrouwen aan een professionele partij.

Bel: 085 06 06 659

Schoonmaak na overlijden is geen deel van het rouwproces

Het zelf uitvoeren van een schoonmaak na overlijden is een taak die emotioneel verwoestend kan zijn en kan leiden tot ernstige posttraumatische klachten bij nabestaanden. Dit heeft betrekking op verschillende aspecten:

Emotionele belasting: het proces van het verwijderen van lijksappen, bloed en andere biologische materialen van een dierbare kan diepe emotionele littekens achterlaten. Nabestaanden worden geconfronteerd met de harde realiteit van het verlies, terwijl ze tegelijkertijd moeten omgaan met een zeer confronterende en onaangename taak. Deze emotionele belasting kan zich manifesteren als ernstige angst, verdriet en depressie.

Traumatische herinneringen: de beelden en lijkgeur geassocieerd met de schoonmaak na overlijden kunnen langdurige en traumatische herinneringen creëren. Nabestaanden lopen het risico om te worden geteisterd door flashbacks en nachtmerries, waardoor hun rouwproces wordt verstoord.

Posttraumatische Stressstoornis (PTSS): in sommige gevallen kan het zelf uitvoeren van een schoonmaak na overlijden leiden tot het ontwikkelen van posttraumatische stressstoornis (PTSS). PTSS wordt gekenmerkt door symptomen zoals intense angst, herbeleving van traumatische gebeurtenissen en vermijding van situaties die aan het trauma herinneren.

Een specialistische schoonmaakbedrijf begrijpt de emotionele uitdagingen waar nabestaanden mee te maken hebben. Ze nemen deze last weg en zorgen ervoor dat de schoonmaak wordt uitgevoerd met respect voor de gevoelens van de familie. Dit kan helpen om de negatieve impact op het rouwproces te minimaliseren en posttraumatische klachten te voorkomen. De nabestaanden krijgen hierdoor de ruimte om op een gezonde manier te rouwen en hun verlies te verwerken.

Gezondheidsrisico's van schoonmaak na overlijden

Het uitvoeren van schoonmaak na overlijden brengt aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee. Het menselijk lichaam bevat tal van ziekteverwekkers, waaronder virussen, bacteriën en andere micro-organismen. Wanneer iemand overlijdt, kunnen deze ziekteverwekkers vrijkomen in de omgeving en ze kunnen aanwezig zijn in bloed, lijksappen en ontlasting.

Hier zijn enkele van de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het zelf uitvoeren van de schoonmaak na overlijden:

Infectiegevaar:

Lijkvloeistoffen kunnen besmet zijn met ziekteverwekkers zoals HIV, hepatitis B en C, en andere infectieziekten. Zelfs kleine wondjes of schrammen op de huid kunnen een direct pad vormen voor deze ziekteverwekkers om het lichaam binnen te dringen.

Ademhalingsproblemen:

De ontbinding van een lichaam kan leiden tot de verspreiding van gevaarlijke gassen en deeltjes in de lucht, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen en andere gezondheidsklachten.

Technisch werk, specialistische uitrusting en expertise

Schoonmaak na overlijden is technisch werk dat expertise vereist. Het is niet te vergelijken met reguliere schoonmaakklussen. Het gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals baking soda en azijn is onvoldoende. Effectieve en veilige resultaten vereisen specifieke kennis en professionele middelen. Een professionele schoonmaakbedrijf is uitgerust met gespecialiseerde uitrusting en expertise om de schoonmaak na overlijden veilig en effectief uit te voeren. Ze begrijpen biologische gevaren, beschikken over de juiste schoonmaakmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen, en hebben toegang tot specifieke machines voor grondige reiniging. Het inschakelen van experts minimaliseert gezondheidsrisico’s en verzekert dus een grondige reiniging.

Juridische verantwoordelijkheid & consequenties

Als nabestaanden ben je verantwoordelijk voor de schoonmaak na overlijden, ongeacht of je een koop of huurwoning hebt. Het niet juist aanpakken van de schoonmaak kan later juridische gevolgen hebben, zoals problemen bij de verkoop van de woning. In een andere blog zullen we dieper ingaan op fouten en grote problemen bij schoonmaak na overlijden.

Emotionele ondersteuning door professionele hulp

Wanneer nabestaanden ervoor kiezen om een professioneel schoonmaakbedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in schoonmaak na overlijden, ervaren ze niet alleen gemoedsrust, maar ook de zekerheid dat hun probleem op een professionele en doortastende manier wordt aangepakt. Deze experts hebben tal van verschillende situaties meegemaakt en begrijpen de emotionele en praktische uitdagingen die dit met zich meebrengt. Bovendien bieden deze professionals vaak een luisterend oor, waardoor nabestaanden de mogelijkheid hebben om hun verhaal te delen en hun emoties te uiten. Dit kan een waardevol aspect zijn van het proces van herstel en verwerking na een overlijden.

Lijkgeur verwijderen

Bij schoonmaak na lijkvinding kunnen onaangename geuren een ernstig probleem vormen. Denk hierbij aan lijkgeur. Het ontbindingsproces van een lichaam kan leiden tot sterke en langdurige geurproblemen in de omgeving. Het verwijderen van deze geuren vereist gespecialiseerde kennis en apparatuur, en hier komt de expertise van een specialistische schoonmaak bij kijken.

Tijdsbesparing

Het uitvoeren van de schoonmaak na een overlijden kan tijdrovend zijn. Het inschakelen van professionals bespaart nabestaanden kostbare tijd, zodat ze zich kunnen concentreren op het verwerken van hun verlies en het regelen van andere belangrijke zaken.

Discretie en Privacy

Een professionele schoonmaakbedrijf begrijpt het belang van discretie en privacy tijdens deze moeilijke tijden. Ze zorgen ervoor dat de schoonmaak discreet wordt uitgevoerd, zonder onnodige aandacht te trekken of te vertellen over wat er in woning is aangetroffen.

Specialistische schoonmaakbedrijf

Het moge duidelijk zijn dat het verstandig is om de schoonmaak na overlijden toe te vertrouwen aan een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. De complexiteit van deze klus, samen met de gezondheidsrisico’s, emotionele uitdagingen en technische vereisten, benadrukt de noodzaak van professionele expertise en uitrusting. Bovendien biedt een specialistische schoonmaakbedrijf empathische ondersteuning en zorgt deze voor een discrete en respectvolle behandeling van de situatie. Kortom, het inschakelen van een professioneel schoonmaakbedrijf biedt gemoedsrust, efficiëntie en een zorgvuldige aanpak tijdens een periode van rouw en herstel.

Nufris staat je bij met professionele schoonmaak na overlijden

Wij begrijpen dat dit geen gemakkelijke situatie is en dat je mogelijk met veel vragen en zorgen zit. Als gespecialiseerd schoonmaakbedrijf hebben wij de expertise en de toewijding om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze diensten en hoe we je kunnen ondersteunen in deze moeilijke tijd. Neem direct contact met ons op.

Bel: 085 06 06 659